Εταιρεία ΙΚΕ ή ατομική επιχείρηση; Τι με συμφέρει το 2021;

Εταιρεία ΙΚΕ ή ατομική επιχείρηση; Πολλές φορές οι νέοι επιχειρηματίες μας ρωτάνε: Τι με συμφέρει το 2021;

Το αρχικό στάδιο ενός επιχειρηματία είναι να συλλάβει την ιδέα του προϊόντος ή της υπηρεσίας που θα εμπορευθεί. Αφού το έχει μελετήσει πολλές φορές  , το έχει δημιουργήσει, το έχει δοκιμάσει και το ξανατεστάρει και έρχεται η στιγμή να βγει στην πραγματική αγορά,έτσι ώστε να η ξεκινήσουν οι πωλήσεις.

Αν ο επιχειρηματίας είναι αυτός που είχε όλα τα στάδια υλοποίησης του προϊόντος από την αρχή μέχρι το τέλος τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα και θα διαλέξει μεταξύ δύο μορφών επιχειρήσεων. Ατομική επιχείρηση ή μονοπρόσωπη ΙΚΕ.

Τι γίνεται στην περίπτωση όμως που οι επιχειρηματίες είναι πάνω από δύο ή τρεις ή τέσσερις κτλ. Τι εταιρική μορφή να διαλέξω; Μήπως να βάλουμε σαν ‘’μπροστάρη’’ τον έναν μόνο και εμείς να ακολουθούμε σαν αφανείς; Θα δεχθεί όμως να είναι ο μόνος που θα τραβήξει όλο το φορολογικό και ασφαλιστικό βάρος καθώς και τις ευθύνες που ακολουθούν την πραγματική διαχείριση;

Μπορεί να ξεκινήσει ο έναν μόνος του και οι άλλοι ακολουθήσουν σε δεύτερη φάση.Η ομάδα μπορεί να φτιαχτεί και στη συνέχεια. Πολλοί επιχειρηματίες ξεκίνησαν μόνοι τους και τα πήγαν πολύ καλά στην συνέχεια.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις που ιδρύονται στην Ελλάδα είναι ατομικές επιχειρήσεις καθώς έχουν πολλά θετικά, αλλά κατά κανόνα είναι μικρές, με χαμηλά κέρδη και στην ουσία υποκρύπτουν μισθωτή εργασία καθώς οι περισσότεροι που έχουν ατομικές επιχειρήσεις έχουν 1, 2  μόνιμους πελάτες ή το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων τους προέρχονται από έναν εργοδότη.

Τι γίνεται στις περιπτώσεις που οι εταίροι είναι πάνω από δύο και αναγκαστικά θα φτιάξουν μια εταιρεία καθώς και οι δύο θέλουν να είναι συμμέτοχοι στα κέρδη; Πώς θα μοιράσουμε τα κέρδη , την υποχρεώσεις, τα δικαιώματα, τις ζημιές κ.α..Εδώ τα πράγματα είναι πιο σύνθετα και χρειάζεται προσεκτική έρευνα και διορατικότητα.

Στην περίπτωση λοιπόν τόπου ο επιχειρηματίας είναι μόνος του, οι συμφέρουσες επιλογές νομικής μορφής επιχείρησης στην ουσία είναι δύο (2) : Εταιρεία ΙΚΕ ή Ατομική επιχείρηση.

Θέλετε μια  ενημέρωση; 210 33 92 920

Εταιρεία ΙΚΕ 2021 – Φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές

  1. Το βασικότερο πλεονέκτημα των ΙΚΕ είναι ότι για τις εταιρικές υποχρεώσεις ευθύνεται μόνο η εταιρεία με την περιουσία της ή την εισφορά του μοναδικού μετόχου. Αυτό σημαίνει σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο σοβαρό νομικό ζήτημα ο μέτοχος ευθύνεται περιορισμένα.Αντίθετα, σε μια ατομική επιχείρηση ο επιχειρηματίας ευθύνεται ολοκληρωτικά και αποκλειστικά με την περιουσία του.
  2. Οι ασφαλιστικές εισφορές πλέον είναι συγκεκριμένες σε συγκεκριμένες κλίμακες ξεκινώντας το ελάχιστο από 210 ευρώ ενώ μέχρι σήμερα είχαν συνδεθεί με τα κέρδη της επιχείρησης. 
  3. Ένα άλλο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα , είναι ότι μπορούμε να προσθέσουμε κάποιους εταίρους στην ΙΚΕ, πιθανώς  είναι συνεργάτες ή προσωπικό ή ακόμα και κάποιο οικογενειακό πρόσωπο καθώς υπάρχει η δυνατότητα για κατοχή μετοχών, χωρίς αρχική συνεισφορά σε χρήματα, αλλά σε εργασία.

 

 Ατομική επιχείρηση 2021 – Φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές

  1. Τα πλεονεκτήματα της ατομικής επιχείρησης βρίσκεται στα φορολογικά, την ευκολία και τα χαμηλά κόστη.
  2.  Έχει μικρό κόστος σύστασης σχεδόν μηδενικό εφόσον τα καταφέρνει ο επιχειρηματίας μόνος του.
  3. Έχει πολύ χαμηλή φορολογία 9% και τα πρώτα 3 χρόνια, αν δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ έσοδα μόνο 4,5 %.
  4. Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι όπως στην ΙΚΕ αν μιλάμε για μονοπρόσωπη

Η επιλογή για σύσταση ΙΚΕ  είναι η δημοφιλέστερη μορφή εταιρείας μέχρι σήμερα.

 Η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρηματιών ιδρύει μια ατομική επιχείρηση η οποία όμως δεν είναι εταιρεία. 

Είναι ατομική επιχείρηση με συγκεκριμένες δυνατότητες και όρια.

H εταιρεία IKE έχει σαφώς πιο μεγάλες ανάγκες σε λογιστική παρακολούθηση και άρα πολύ μεγαλύτερα κόστη σε αρχικό επίπεδο σε σχέση από μια ατομική επιχείρηση.

Αυτή η παράμετρος είναι ένας παράγοντας επιλογής εταιρικής μορφής. Υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να ερευνήσουμε και να υπολογίσουμε.

Δεν είναι μια διαδικασία που μπορεί να εξαντληθεί σ ένα άρθρο ή ένα τηλεφώνημα.

Η επιλογή της μορφής της επιχείρησης είναι κομβικό σημείο για την κερδοφορία και για την συνέχεια της επιχείρησης σας.

Θα σας συνοδεύει για πολύ καιρό και πρέπει να επιλεχθεί προσεκτικά και πάντα με γνώμονα το συμφέρον της επιχείρησης σας.

Ενημέρωση – 210 3392 920

Μικρά μυστικά για την ατομική επιχείρηση 

  • Για μικρές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών με συνολικά ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 10.000€, δίνεται η δυνατότητα απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ.
  • Η ατομική επιχείρηση μπορεί να έχει  σε μερικές περιπτώσεις έδρα την οικία του επιχειρηματία, Απαλλαγή 5 έτη για το τέλος επιτηδεύματος

Δείτε αν σας συμφέρει μια ΙΚΕ!

Εταιρεία ΙΚΕ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ – Μερικές διαφορές 

ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ  2020-21           

Φορολογία 9% μέχρι τα 10.000 ευρώ κέρδη και 4,5% για νέους επαγγελματίες 

Ασφαλιστικές εισφορές 210 ευρώ με μειωμένα εισφορές τα 5 πρώτα χρόνια

Τέλος επιτηδεύματος 650,00 € (Απαλλαγή για τα πρώτα 5 έτη)

Εταιρεία ΙΚΕ – ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ 2020-21

Φορολογία ΙΚΕ 2020: 24 % σταθερός συντελεστής από το πρώτο ευρώ

Ασφαλιστικές εισφορές: Ο διαχειριστής υποχρεωτικά, από 210 ευρώ τον μήνα.

 Τέλος επιτηδεύματος 1.000 ευρώ

Συμπερασματικά : Η περίπτωση της ΙΚΕ συμφέρει κυρίως όταν αναμένει η επιχείρηση να δηλώνει αρκετά κέρδη από την αρχή περίπου 30.000 ευρώ, και σκοπεύει να αναπτυχθεί άμεσα και γρήγορα με πιθανή συμμετοχή εταίρων. Έχει το κύρος μιας κεφαλαιουχικής εταιρείας και είναι ένα όπλο της επιχειρηματικότητας με προοπτικές.

ικε αρνητικα 3

Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή

Όταν κάποιος επιχειρηματίας είναι έτοιμος να κάνει σύσταση εταιρείας, θα πρέπει να γίνει διεξοδική  έρευνα μαζί με εξειδικευμένο οικονομολόγο λογιστή και δικηγόρο, ώστε να συμπεριληφθούν όλοι οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την κερδοφορία και την ανάπτυξη της επιχείρησης στο μέλλον.

 

Ομάδα της Crisis Plan

Ειδικές εκπτώσεις για περιορισμένο χρόνο!

Δωρεάν ενημέρωση- 210 33 92 920 

 

Γιατί να ανοίξω μια ΙΚΕ;

Άρθρο Κουτί της Πανδώρας