Έναρξη επιχείρησης 2019

Η ΙΚΕ παραμένει ως η βασική μορφή εταιρείας που διαλέγουν οι επιχειρηματίες για τις νέες επιχειρήσεις. Γιατί όμως τόσοι πολλοί ενδιαφέρονται να είναι αυταποσχολούμενοι;

Ζωηρό παραμένει το ενδιαφέρον των Ελλήνων να αποκτήσουν τη δική τους επιχείρηση παρά τα εμπόδια που υπάρχουν. Αυτό προκύπτει από την έρευνα Workmonitor της Randstad,  η οποία εξετάζει το κλίμα επιχειρηματικότητας και τις προοπτικές των startup εταιρειών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους Έλληνες ερωτηθέντες,το 49% θα ήθελε να έχει προσωπική επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς θεωρεί ότι έτσι δημιουργούνται περισσότερες ευκαιρίες.

  Στην πρώτη θέση παγκοσμίως, το 79% των Ελλήνων συμμετεχόντων δήλωσε ότι θα ήθελε να έχει επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά το ρίσκο αποτυχίας υπάρχει σε μεγάλο βαθμό. Το 66% των Ελλήνων συμμετεχόντων στην έρευνα προτιμά πάντως να εργάζεται σε μία μικρομεσαία ή αυτοδιοικούμενη επιχείρηση, το 57% σε μία πολυεθνική εταιρεία, ενώ το 59% θα ήθελε να εργάζεται σε μία startup.

Παρότι ο αριθμός τους μειώθηκε, περίπου ένας στους δύο Έλληνες εξακολουθούν να ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Συγκεκριμένα, το 46% δηλώνει πως «μπορώ να φανταστώ ότι ξεκινώ τη δική μου επιχείρηση»,  υψηλότερο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 39%.

Νέες επιχειρήσεις – Τα κίνητρα

Σχετικά με τα προσωπικά κίνητρα που τους οδηγούν να θέλουν τη δική τους επιχείρηση, το 42% των Ελλήνων ερωτηθέντων απάντησε «η ανεξαρτησία από τον εργοδότη, όντας το αφεντικό του εαυτού μου» και το 38% «η αυτοεκπλήρωση, η δυνατότητα να πραγματοποιήσω τις δικές μου ιδέες». Άλλα κίνητρα, κατατάσσονται κατά σειρά: «πιθανή επιστροφή στην αγορά εργασίας, ως εναλλακτική της ανεργίας» ποσοστό 34%, «καλύτερη προοπτική για δεύτερο εισόδημα» ποσοστό 33% και «καλύτερη εξισορρόπηση μεταξύ της οικογένειας, του ελεύθερου χρόνου και της σταδιοδρομίας» ποσοστό 23%.

 Αυτοαπασχόληση

  •   Tα 2/3 των Ελλήνων εξακολουθούν να έχουν θετική στάση προς την επιχειρηματικότητα, παρά το γεγονός ότι σε σχέση με το 2015, ο δείκτης παρουσιάζει πτώση και παραμένει σε χαμηλότερο επίπεδο συγκριτικά με τον διεθνή μέσο όρο.
  •     Το 64% των Ελλήνων, έχει γενικά θετική στάση απέναντι στην επιχειρηματικότητα, σε σχέση με το 69% του 2015 και σε σχέση με το παγκόσμιο ποσοστό 77% αλλά και το ευρωπαϊκό 74%. Στην ερώτηση για το πώς θα εξελιχθεί η αυτοαπασχόληση τα επόμενα πέντε χρόνια στην Ελλάδα, το 24% πιστεύει πως είναι πιο πιθανό να είναι αυτοαπασχολούμενοι, το 18% πιστεύει πως η αυτοαπασχόληση θα παραμείνει ως έχει σήμερα, ενώ το 55% πιστεύει πως θα είναι λιγότερο πιθανό απ’ ό,τι τη σημερινή εποχή

Θέλετε να δημιουργήσετε την δική σας επιχείρηση. Δωρεάν συμβουλευτική. 210 33 92 922

Τι μπορούν να κάνουν τελικά

Σίγουρα η διαδικασία υλοποίησης μια νέας επιχείρησης είναι πολυσύνθετη οποία χρειάζεται μια σοβαρή επεξεργασία. Όμως εφόσον υπάρχει ήδη ανάλογη εργασιακή εμπειρία και η θέληση τα πράγματα γίνονται ευκολότερα.

Οι ασφαλιστικές εισφορές και το φορολογικό είναι ανασταλτικός παράγοντας και δημιουργεί μια ανησυχία. Παρόλα αυτά αν υπάρχει σχέδιο δράσης και με συνετές κινήσεις οι δυσκολίες μπορούν να μετριαστούν και να δημιουργηθεί το περιβάλλον της ανάπτυξης της επιχείρησης.

Τις περισσότερες φορές ενώ υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τις νέες επιχείρησεις , επικρατεί η ανησυχία και η διστακτικότητα. Το προτιμότερο θα είναι να επισκεφτεί ένα σύμβουλο ή τον λογιστή του για να επεξεργαστούν πιο ειδικά τα δεδομένα,ωστόσο η  τελική απόφαση είναι του ίδιου του επιχειρηματία.

Ομάδα Crisis Plan

https://crisisplan.gr/ike/

Επιμελητήριο